Cum să prevenim diabetul zaharat, printr-o alimentație echilibrată și sănătoasă?
Ce este diabetul zaharat (DZ)?
DZ este o tulburare a metabolismului glucidic, care atrage după sine modificări la nivelul tuturor metabolismelor ( proteic, lipidic, hidromineral și al vitaminelor). Mai pe înțeles creșterea glicemiei, chiar dacă nu este foarte mare, produce dezechilibre în tot corpul nostru.
Care sunt formele diabetului zaharat?
DZ tip 1, al copilului, tânărului, care duce lipsă totală de insulină
DZ tip 2 – al adultului, în care nu există lipsă totală de insulină, dar este produsă o insulină care nu își poate face efectul din diferite cauze, una din ele fiind insulinorezistența.
DZ gestațional – diabetul zaharat, care apare în timpul sarcinii și care cu mare probabilitate se va transforma ulterior, imediat sau mai târziu într-un DZ tip 2
DZ secundar – care se datorează unei leziuni de țesut pancreatic, care poate fi infecțioasă (pancreatită) sau traumatică, prin îndepărtarea țesutului pancreatic
Cum prevenim diabetul printr-un mod de viață sănătos?
Pentru DZ tip 1 încă nu s-au găsit soluții de prevenție. Singurul lucru pe care îl putem aminti este alăptarea prelungită, respectiv evitarea infecțiilor virale la nou născut și copilul foarte mic.
Se poate preveni sau întârzia apariția tipului 2 de diabet zaharat, dacă evităm modul de viață sedentar, luptăm împotriva supragreutății și ne alimentăm sănătos.
Cel mai important element al modului nostru de viață este alimentația. Alergând dimineața spre locul de muncă, uităm de micul dejun, posibil și de gustarea de la ora 10, în scurta pauză de masă înghițim în grabă câteva îmbucături într-un fast food, iar înainte de culcare golim frigiderul.
Alimentația noastră este dominată de alimente bogate în calorii, sărace în vitamine, sărace în fibre. De multe ori habar nu avem ce am înghițit, deoarece fast food-urile,hamburgerul, pizza, așa zisele răcoritoare, chipsurile își trăiesc apogeul.
Sedentarismul este un alt element concurent în dezvoltarea diabetului zaharat. Ne mișcăm tot mai puțin, 8-10 ore stăm în fața calculatorului, peste tot mergem cu mașina, seara televizor, după care somnul meritat de 6-8 ore. Din nefericire, acest somn va fi neliniștit, datorită distensiei abdominale ( am mâncat bine la cină), vine regurgitarea nocturnă, apneea în somn, care fac somnul aproape ineficient și ne sculăm dimineața obosiți.
Ce ne facem?
- Încercăm să respectăm cele 5 momente ale alimentației sănătoase: mic dejun, gustare 1, prânz, gustare 2, cină.
- Repartizăm alimentele în așa fel, încât să acopere în prima jumătate a zilei două treimi din calorii și cantitate, o treime rămânând pentru gustarea 2 și cină.
- Vom adapta regimul atât calitativ cât și cantitativ pentru a evita distensia abdominală, disconfortul abdominal.
- Glucidele vor reprezenta 55% din rația totală calorică. De unde le scoatem? Să dăm prioritate cerealelor integrale, cum ar fi produsele din făină integrală, orez brun, hrișcă, bulgur, quinoa, mei, ovăz. Urmează legume și fructe cu conținut sub 15% hidrați de carbon și bogate în fibre: afine, zmeura, strugurei, fructe de pădure, căpșuni, mere de vară, toate verdețurile, legumele cu excepția cartofilor.
- Proteinele vor reprezenta până la 15% din rația calorică totală, care să provină în procent de 60% din proteine vegetale (fasole, mazare, năut, soia) și 40% proteine animale ( carne, ouă, pește, lapte și produse) .
- Lipidele vor reprezenta 30% din rația calorică, majoritatea vor fi de origine vegetală: uleiuri presate la rece , semințe, oleaginoase, avocado, măsline, care nu au conținut de grăsimi saturate.
- Hidratarea se va face prin consum de apă, ceaiuri de plante, de fructe, smoothy din legume combinat cu fructe de pădure sau alte fructe, care au indice glicemic mic.
- Mișcarea influențează în mod eficient atât glicemia, cât și insulinorezistența, fiind energofagă, deci va necesita utilizarea unei cantități mari de principii alimentare, făcând astfel posibilă utilizarea energiei obținute din alimentele ingerate.